20 лист. 2015 р.

"Группа 2 травня" представила візуалізовану хронологію подій 2 травня 2014 в Одесі



19 листопада в приміщенні Одеського кризового центру відбулася перша демонстрація інтернет-сайта, створеного за матеріалами експертно-журналістської комісії “Група 2 травня”. Презентація розташована за інтернет-адресою http://2may.od.ua і відкрита для вільного доступу. Для перегляду необхідний плагін flash player.




В складі цієї комісії провідні одеські журналісти та громадські активісти - фахівці з різних напрямків знань, на громадських засадах вже півтора роки розслідують трагічні події, що відбулися в Одесі 2 травня 2014 року. Тоді, під час масових заворушень, загинули 48 осіб, в тому числі 6 - від тяжких вогнепальних поранень, 8 осіб зазнали несумісних із життям травм внаслідок падіння з висоти і 34 особи загинули від безпосередніх факторів пожежі. Журналістами та експертами були встановлені беззаперечні факти щодо причин смерті людей, динаміки пожежі, створена детальна хронологія подій того дня. Також  “Група 2 травня” дійшла до висновку про наявність чисельних фактів нехтування службовими обов’язками з боку державних структур - насамперед МВС і ДСНС, при чому, ця діяльність або бездіяльність знаходяться в прямому причинно-наслідковому зв’язку із масовістю  жертв подій.
Метою даного проекту була популяризація результатів розслідування “Групи 2 травня”, а саме - хронології у вигляді інтерактивної презентації. Зважаючи на те, що одеські події 2 травня 2014 року стали джерелом пліток, брудних інсинуацій та відвертої брехні, які широко використовуються російською і проросійською пропагандою для дискредитації України в очах світової спільноти. Проект, створений ГО “Право на самозахист” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, візуалізує саме хронологію подій, яка була відтворена зусиллями команди “Група 2 травня” з точністю майже до хвилини і є неупередженим документом, вже перевіреним часом. Інтерактивна презентація охоплює всі події, які відбувалися в Одесі з 12:00 2 травня до приблизно 10 години ранку 3 травня.
Функціонально презентація є флеш-роликом, який дозволяє користувачеві в прискореному режимі не тільки прочитати хронологічний хід події, але і побачити наочно їх із прив’язкою до мапи міста. Також майже кожний важливий момент супроводжується відео- та фотоматеріалами, розташованими на каналі Youtube “Групи 2 травня”. Користувач має змогу також перейти до повного тексту хронології і інших важливих документів, які лягли в основу висновків експертів і журналістів. На поточний час проект вже існує двома мовами: українською і російською, але буде продовжений аж до перекладу на всі основні мови спілкування Європейського континенту. Проект буде продовжено також в напрямку деталізації і поповнення відеоконтенту.


Немає коментарів:

Дописати коментар