29 квіт. 2017 р.

Напередодні третьої річниці одеської трагедії 250 тисяч жителів Європи змогли побачити фільм одеських журналістів про події 2 травня



П'ять місяців тому на одному з провідних українських телеканалів «UA: Перший» відбулася прем'єра фільму «Одеська трагедія: кривавий слід «русской весни». Напередодні річниці трагедії 2 травня в 19.30 телеканал UA: Перший його покаже знову.  
Фільм розповідає про те, як навесні 2014 року в «південній столиці України» провалилася спроба встановлення «Одеської народної республіки», подібної «народним республікам» на Донбасі. Результатом реалізації цього плану мало стати відокремлення півдня України разом із східними областями від решти держави.  Але щось пішло не так...  





Герої фільму – журналісти та громадські діячи - розповідають, чому вже після провалу спецоперації відбулися масові заворушення 2 травня, які призвели до загибелі великої кількості людей.
Чому все-таки не вдалося уникнути кровопролиття? Що стало спусковим гачком трагедії? Які причини пожежі в Будинку профспілок і загибелі 48 осіб? Чому бездіяли міліція і пожежна служба? Автори фільму відповідають на ці питання, спираючись на факти, виклавши їх у хронологічній послідовності.  І це як раз той самий випадок, коли «факти говорять самі за себе».
Про драматичні події також розповідають їх учасники, які представляють обидві сторони конфлікту. При цьому автори фільму уникають політичних і юридичних оцінок і не шукають винних. Вони доносять до глядача одну з найстрашніших трагедій в новітній історії України, не нав'язуючи своїх висновків, без маніпуляцій і будь-якої пропаганди.
 «Одеська трагедія» створена за матеріалами розслідування "Групи 2 травня" - громадської комісії, яку організували в Одесі в перші дні після травневих подій одеські журналісти та незалежні експерти для проведення  журналістського розслідування.
Автор фільму - Елізавета Татарінова. Оператори - Віктор Левчук, Олексій Дідік.
Виробництво - TTB Studio
© ГО «Експертно-аналітичне агентство «Група 2 травня»
Фільм створений за фінансової підтримки Open Society Foundations  та Міжнародного фонду "Відродження".
Фільм перекладений шістьма європейськими мовами: англійська, грецька, італійська, іспанська, німецька, французька. Для показу європейської аудиторії створений спеціальній канал в ютубі 

Фільм англійською мовою можна побачити тут
німецькою
італійською
 французькою
грецькою
іспанською
 російською
українською
рекламний ролик англійською 
В ютубі фільм вже зібрав 39 тис. глядачів., які залишили десятки коментарів українською, російською, та шістьма європейськими мовами.  За три місяці рекламної кампанії в фейсбуці на сторінці фільму  https://www.facebook.com/OdessaTragedy/  охоплення аудиторії шести європейських країн склало 221 тис. глядачів. 
Аналіз коментарів в фейсбуці та ютубі показує, що європейська аудиторія мало знайома з фактами одеської трагедії. Найчастіше при описі подій 2 травня жителі європейських країн використовують брехливий метанаратив російської пропаганди про те, що "українські нацисти спалили інакомислячих в Будинку профспілок". Однак збільшуються коментарі людей, які щиро хочуть розібратися в тому, що сталося в Одесі, і дякують авторів фільму за розказану історію.  Наприклад, користувачка ютуба Любов Халілова написала: «Дякую за вашу прекрасну роботу! Особливо за переклад грецькою, це дуже важливо - донести до греків правду про події в Україні. Нажаль, багато з них не знають подробиць, бо місцеві канали подають інформацію дозовано та інколи неправдиво». 



Немає коментарів:

Дописати коментар