1 жовт. 2022 р.

Фучеджи судитимуть за участь в організації масових заворушень 2 травня 2014 року в Одесі

 

Як повідомив 29 серпня Офіс Генерального прокурора України, скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника начальника ГУ МВС України в Одеській області – начальника міліції громадської безпеки Дмитра Фучеджи. Йому інкриміновано співучасть в організації масових заворушень, зловживання владою та службовим становищем, пособництво в захопленні державних будівель, а також втручання в діяльність працівника правоохоронного органу (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 294, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 341, ч. 2 ст. 343 КК України).

Розслідуванням встановлено, що Фучеджи вступив у змову з представниками проросійсько налаштованих груп та антиукраїнських громадських рухів «Антимайдан» і, використовуючи надану йому владу і службове становище, сприяв безперешкодному вчиненню ними 2 травня 2014 року масових заворушень в районі Російського академічного театру на вулиці Грецькій в Одесі. Внаслідок цього вогнепальні поранення отримали вісім осіб, шестеро з них загинули.

Обвинувачений умисно не вжив заходів, направлених на припинення підпорядкованими підрозділами міліції масових заворушень. Не організував збір та прибуття до місця події інших незадіяних підрозділів міліції громадської безпеки, заборонив підлеглим використання спеціальних засобів до правопорушників під час масових заворушень та не забезпечив затримання причетних до вчинення злочинів осіб.

Крім того, 4 травня 2014 року заступник екс-керівника ГУ МВС України в Одеській області сприяв представникам громадського руху «Антимайдан» у захопленні приміщення Одеського міського управління міліції та звільненні затриманих за підозрою у вчиненні масових заворушень. Він надав підлеглим співробітникам міліції вказівку про незаконне звільнення з ізолятора тимчасового тримання 63 осіб.

Оскільки обвинувачений тривалий час переховується від правоохоронних органів та знаходиться в міжнародному розшуку, щодо нього отримано дозвіл суду та проведено так зване «заочне» спеціальне досудове розслідування (in absentia). Також суд застосував йому запобіжний захід – тримання під вартою.

Загалом за вчинення злочинів, пов’язаних з цими подіями, до кримінальної відповідальності з числа правоохоронців притягнуто 9 осіб – керівники Одеської обласної та міської міліції і їх структурних підрозділів. Наразі справи стосовно них розглядаються судами.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось слідчими Державного бюро розслідувань.

Нагадаю, що до такої кількості жертв подій 2 травня 2014 р. в Одесі (48 осіб) призвела фактична бездіяльність працівників одеської міліції та рятувальників з ГСЧС. Це встановлено численними громадськими розслідуваннями: журналістською "Групою 2 травня", «Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради України з питань розслідування фактів загибелігромадян у місті Одесі», Міжнародною консультативною групою з подій 2 травня2014 р. в Одесі, а також численними звітами Моніторингової ООН в Україні та ОБСЄ. Але екс-керівника одеської міліції Петра Луцюка та кількох його підлеглих, а також співробітників ГУ ДСНС України в Одеській області, відповідальних за несвоєчасне відправлення пожежних автомобілів на місце пожежі в Будинку профспілок, судять за 135-ю статтею Кримінального кодексу – залишення в небезпеці. Луцюка також звинувачують у підробленні наказу про введення в дію плану «Хвиля» по запобіганню масовим заворушенням.

Справа стосовно Дмитра Фучеджи вивела розслідування подій 2 травня на новий рівень. Судячи з висунутих йому звинувачень, слідству вдалося знайти докази, що він був одним з організаторів масових заворушень в Одесі у змові з представниками «Антимайдану». Надіємось, що судовий розгляд справи допоможе знайти відповіді на багато питань для встановлення реальної картини цього найважливішого епізоду російсько-української війни.

Фото - Думська.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар