30 січ. 2024 р.

Одна із творців міфу про "Одеську хатинь" виявилася агентом ФСБ

 

Автори розслідування російського видання The Insider стверджують, що депутат Європарламенту від Латвії Тетяна Жданок багато років працює на російську спецслужбу. Члени "Групи 2 травня" про це здогадувалися ще з 2014 року, проте не мали доказів. З перших днів після трагічних подій 02.05.2014 р. в Одесі Жданок активно включилася у розкручування брехливої версії масових заворушень "Одеська Хатинь". 



Вона ініціювала 9 липня 2014 р. у будівлі Європарламенту у Брюсселі слухання, присвячені трагічним подіям 2 травня. На захід Жданок запросила творців "Одеської Хатині".Перший із них – це антимайданівець Олег Музика, який брав безпосередню участь у подіях 2 травня, був затриманий органами правопорядку, але під тиском натовпу відпущений на волю разом із іншими затриманими бойовиками. Збіжав до Німеччини, де прославився організацією виставки страшних фото з Одеського Будинку профспілок. Дебют виставки відбувся саме під час тенденційного заходу, влаштованого Жданок у Європарламенті. У слуханнях взяла участь також колишня одеська міліціонерка Галина Запорожцева - голова громадської організації "Союз Матерів України", проросійська пропагандистка, авторка міфу про канібалізм під час пожежі в Будинку профспілок, а також журналіст Олександр Тодоров, ще один автор фейків про «Одеську хатинь».

Тих, хто хотів та міг би розповісти про дійсні факти одеської трагедії, наприклад, членів «Групи 2 травня», Жданок чомусь до заходу не запросила.

Під час «слухань» булопрезентовано книгу «Neonazis & Euromaidan: From Democracy to Dictatorship» керівників російської організації "Моніторингова місія CIS EMO" Олексія Кочеткова та Станіслава Бишка. Ці панове вербували в європейських країнах "спостерігачів" для моніторингу незаконних референдумів у Придністров'ї, Гагаузії, виборів в Абхазії, у невизнаній Південній Осетії. "Моніторили" також кримський "окупендум" у компанії з ультраправими, а в деяких випадках з відвертими нацистами та антисемітами з Польщі, Угорщини та деяких інших країн Європи. У списку"міжнародних спостерігачів" під час "кримського референдуму" є і Тетяна Жданок.

Наразі зрозуміло, чим диктувалася така бурхлива діяльність латвійської комуністки. Автори розслідування "Слуга не свого народу. Як ФСБ завербувала євродепутата з Латвії Тетяну Жданок" вважають, що Жданок працювала під керівництвом кураторів із П'ятої служби ФСБ як мінімум з 2004 року.

Розслідування спирається на зламане електронне листування латвійського євродепутата. Автори прямо стверджують, що Жданок, вела активне листування з російськими громадянами, імовірно співробітниками ФСБ, і, серед іншого, надсилала їм звіти про свою діяльність.

Зміст послань становили переважно донесення Жданок про її діяльність у Європі, пов'язаної, як правило, з критикою влади країн Балтії за їхню політику щодо РФ та російськомовних жителів цих країн. У листах були і прохання виділити кошти – наприклад, близько 6 тисяч доларів США на закупівлю георгіївських стрічок та іншої атрибутики до Дня Перемоги у 2010 році.

Фото Тетяни Жданок - The Insider.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар