23 жовт. 2020 р.

Якби міліція приїхала раніше, пожежу в одеському Будинку профспілок загасили б швидше

 Такий висновок можна зробити зі свідчень співробітника пожежної частини №2 Одеського управління ДСНС України в Одеській області Миколи Чобу. Він був допитаний як свідок у справі колишнього начальника Головного управління МВС України в Одеській області Петра Луцюка, яке розглядає Приморський суд м. Одеси. Екс-керівника одеської міліції обвинувачують за статтями “залишення в небезпеці”, “зловживання службовим становищем” та “службове підроблення”.

Допит свідка по справі Петра Луцюка (в центрі) в залі Приморського суду м. Одеси 22.10.2020.



За даними слідства, 2 травня 2014 року, незважаючи на відповідні попередження  МВД та СБУ, Луцюк навмисне не ввів в дію оперативний план «Хвиля», щоб припинити масові заворушення. Також головний міліціонер області заднім числом намагався підробити документи, що свідчать про своєчасно вжиті ним заходи. Його бездіяльність привела к загибелі 48 осіб. 6 людей загинули від вогнепальних поранень під час сутичок в центрі міста, 42 громадян загинули в пожежі, яка виникла в Будинку профспілок.

Пожежний розрахунок, в якому перебував на службі свідок Микола Чобу, був викликаний на пожежу до Будинку профспілок 2 травня 2014 року о 19.56. Через три хвилини пожежні вже були на місці, тому що іхня частина розташована в двох кварталах їзди від місця події.

Свідок Микола Чобу в залі Приморського суду м. Одеса 22.10.2020.
Вогонь вже щосили палав на третьому поверсі будинку, навколо було багато людей в цивільному одягу. Пожежна машина під’їхала з тильного боку. Однак відразу приступити до гасіння пожежі не змогли, тому що оточуючі поводилися агресивно, роз’єднували шланги, різали рукава. Пожежні хотіли почати виводити людей з будинку, але ті відмовлялися виходити до приїзду міліції, боячись розправи на вулиці.

                     Гасіння пожежі з тильного боку Будинку прфсоюзов в Одесі 2.05.2014. Фото – Думська.

Міліція приїхала пізніше, організувала коридор, по якому люди виходили з палаючої будівлі, і не дозволяла агресивному натовпу з ними розправлятися. Потерпілих міліціонери відводили до огорожі Будинку профспілок, звідки їх забирали автозаки і машини “швидкої допомоги”.

Порятунок постраждалих у пожежі в одеському Будинку профспілок 2.05.2014. Фото – European pressfoto agency

Тільки після цього рятувальникам вдалося локалізувати пожежу. Але повністю вони загасили вогонь через 3-4 години. Після цього пожежники вивели з будівлі людей, що вижили.

Всього, за словами Чобу, на пожежі працювало 6-7 пожежних розрахунків. Але всі вони приїхали на місце події із запізненням на 40 хвилин через наказ начальника Головного управління ДСНС України в Одеській області Володимира Боделана не відправляти рятувальників до Будинку профспілок без його наказу.

Нагадаю, що проти Володимира Боделана також було відкрито кримінальне провадження, але він виїхав з України і знаходиться в розшуку. Нещодавно з російських засобів масової інформації стало відомо, що Боделан був призначений заступником голови Сімферопольського району в окупованому Криму.

На лаві підсудних в Київському суді м.Одеси знаходяться троє підлеглих Боделана: колишній заступник начальника ГУ ДСНС України в Одеській області Віктор Губай, начальник чергової зміни Юрій Швиденко і помічник начальника зміни Світлана Коєва. Їх звинувачують за ч. 3 ст. 135 КК України – залишення в небезпеці. Їм загрожує покарання – позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. За версією слідства, обвинувачені виконували “злочинний наказ начальника ГУ ДСНС України в Одеській області В. Боделана”. 2 травня, декількома годинами раніше пожежі, після помилкового виклику за номером 101 за адресою Віце-адмірала Жукова виїхала пожежна машина. Нею заволоділи активісти “евромайдану”, які брали спецтехніку як таран, в ході сутичок з бойовиками “антимайдану”. В результаті машина була виведена з ладу. Після цього підлеглі отримали від начальника ГУ ДСНС України в Одеській області Боделана В.Р. “усний злочинний наказ” надалі спрямовувати пожежно-рятувальні підрозділи на гасіння пожеж та ліквідацію надзвичайних ситуацій в місця масового скупчення людей тільки за його розпорядженням.

Пожежа в Будинку профосоюзов стала фінальною трагічною крапкою в протистоянні одеситів спробі державного перевороту з боку проросійськи налаштованих активістів “антимайдану”, чий штаб знаходився в наметах на Куликовому полі недалеко від Будинку профспілок. В той день, 2 травня 2014 р., в ході масових заворушень, які переросли у вуличні бої на вул. Дерибасівській і на Грецькій площі, від  вогнепальних поранень загинули шість осіб. Після цих смертей, після затримання частини бойовиків в ТРЦ “Афіна” включився фактор стихійного гніву, коли люди, вже не розбираючись, хто кого вбив, пішли громити Куликове поле, палити намети штабу бойовиків “аби не було як в Донецьку”. Але їм було невідомо, що частина бойовиків, яких міліція не затримала в центрі міста, засіли на даху Будинку профспілок. Після того, як на Куликове поле з даху Будинку профспілок полетіло каміння і коктейлі молотова, у відповідь коктейлі полетіли в розбиті вікна Будинку профспілок. В результаті загорілися дерев’яні піддони, які мешканці наметів на Куліковому полі перенесли в захоплений ними Будинок профспілок і обладнали з них барикаду в фойє будівлі. Частина розгніваної юрби намагалася перешкодити пожежним гасити полум’я і бити тих, хто рятувався з вогню. Але більша частина одеситів рятували постраждалих, спорудивши сходи з металоконструкцій, які підтримували сцену на Куликовому полі, і допомагали спуститися людям з вікон будівлі. 

                             Фото – ЖЖ https://napaki.livejournal.com/

Тетяна Герасимова.





Немає коментарів:

Дописати коментар